clock.sk

clock.sk – Rodičia pozor: Ak chcete, aby vaše deti mali zdravé zuby, musíte im ísť príkladom

Zdravie svojich detí má asi každý rodič ako prioritu. Vidieť ich choré nerobí dobre žiadnemu rodičovi. Pokiaľ však ide o dentálnu hygienu, tej sa prikladá menej dôležitosti. A to je škoda, pretože zdravá ústna dutina vplýva aj na celkové zdravie.

 

Bolesť zuba a ďasien vie ovplyvniť náš výkon aj v práci a celkový pocit pohody zo života. Ako docieliť, aby na to deti nezabúdali? Riešenie môže byť jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať.

V roku 1936 zverejnil psychológ Kurt Lewin rovnicu, ktorá do vysvetľujej miery vysvetľuje, čo vplýva na ľudské správanie: B=f(P,E). Rovnica hovorí o tom, že naše správanie (behavior) ovplyvňuje naša osobnosť (personality) a prostredie (environment).

Keď sa nad tým zamyslíte, je to tak. Ľudia sa správajú inak v kostole, inak v knižnici, inak keď sú s neznámymi ľuďmi a inak, keď sú s ľuďmi, ktorých poznajú. Prostredie vo veľkej miere vplýva na naše správanie a presne tento fakt by mali využiť rodičia pri budovaní zdravých návykov svojich detí. Deti sa učia kopírovaním. Čo uvidia, to urobia. Preto by ste im mali ísť príkladom a od útleho detstva si s nimi čistiť zuby ráno aj večer. Vzdelávať ich a pýtať sa ich, prečo je starostlivosť o zuby dôležitá.

Ak bude prostredie, v ktorom vyrastajú nápomocné pri budovaní návyku pravidelnej statostlivosti o zuby, je vysoko pravdepodobné, že tento návyk im vydrží aj v dospelosti. Takto budú zubnú ambulanciu prípadne stomatochirurgiu navštevovať len pri preventívnych prehliadkach alebo v najhoršom prípade pri bolesti zuba, ktorý sa vyskytne možno 1-2 razy za život. A pri naozaj dôkladnej starostlivosti možno nikdy.